Vajco sredstvo za vlaganje jajc vajo 100 g
Koda: 68060SCZPodroben opis izdelka
Preizkušen recept naših babic za vlaganje jajc.
Uporaba
Vsebino vrečke zmešajte v približno 6–10 litrih hladne vode in raztopino prelijte čez jajca, postavljena v stekleno ali kamnito posodo, tako da so vsaj 5 cm pod površino. Posodo pokrijte s celofanom in shranite v temnem in hladnem prostoru. Temperatura ne sme pasti pod 1 °C. Ta količina naj bi zadostovala za približno 100 jajc. Jajca porabite v 12 mesecih. Raztopina običajno tvori usedlino. Uporabljeno raztopino lahko razredčeno zlijete v naravo, ne da bi pri tem povzročili kakršno koli škodo (zmanjšuje kislost tal).
Sestava
kalcijev hidroksid E526.
Obvestilo
Sporočilo uporabnika:
Jajca vlagam septembra in oktobra, ko jih imam viške, in to počnem v OVA. Za božič jih uporabim za peko piškotov, če kokoši takrat nehajo nesiti. Če ne, jih uporabljam v žemljicah do pomladi. Brez težav stepem beljake v lep sneg. Pri teh vloženih jajcih je treba biti le zelo previden, ko ločujete beljake od rumenjaka pred stepanjem. Beljak ni tako natančno ločen po konsistenci od rumenjaka, je kot da bi bil redkejši in se rad meša z rumenjakom.
7 dobrih razlogov, zakaj bi morali jesti jajca!
Jajca veljajo za superživilo. Imajo najbolj uravnoteženo vsebnost prehransko pomembnih snovi, vsebujejo skoraj vse pomembne vitamine in so lahko prebavljiva. Poleg tega vsebujejo velik delež beljakovin, zaradi česar so primerna za vse, ki želijo izgubiti odvečno težo ali pridobiti mišice.
1. Vsebujejo velik delež kakovostnih beljakovin
Ali hujšate? Potem morate v svojo prehrano vsekakor vključiti jajca. Jajca vsebujejo beljakovine, ki so biološko bolj dragocene kot beljakovine iz mesa ali mleka. Njihov glavni vir je jajčni beljak. Je največja sestavina suhe snovi jajca in vsebuje od 10 do 12 % beljakovin. Delež beljakovin v rumenjaku je okoli 16 %. Jajčne beljakovine so dragocene predvsem zaradi visokega deleža esencialnih aminokislin, ki so potrebne za človeka, ker jih telo ne more proizvajati samo. So tudi zelo prebavljive (od 98 do 100 %).
2. Polni so vitaminov in mineralov
Jajca vsebujejo vse vitamine razen vitamina C. V rumenjaku prevladujejo vitamini, topni v maščobah (A, D, E, K), v beljaku pa vitamini skupine B. Minerale predstavlja predvsem visoka vsebnost železa, fosforja, kalija in cinka, pomemben element v sledovih pa je selen.
3. Beljaki ne vsebujejo maščob
Najbolj razpravljana sestavina jajc je maščoba, ki jo najdemo v rumenjaku. Ta predstavlja približno 2/3 suhe snovi rumenjaka. Z prehranskega vidika so najpomembnejši fosfolipidi, ki predstavljajo približno tretjino jajčnih maščob. Te pozitivno vplivajo na strukturo in delovanje celic. Beljak pa ne vsebuje maščob in ima tudi nizko kalorično vrednost.
4. Jajca vsebujejo dragocene maščobne kisline
Pomembna sestavina maščob so maščobne kisline. Navadno jajce vsebuje približno 6 g maščobnih kislin. Nekatere maščobne kisline v jajcih imajo antitrombotične, antiaterosklerotične in protivnetne lastnosti, njihovo povečano uživanje pa deluje kot preventiva pred srčno-žilnimi boleznimi (ateroskleroza, tromboza), revmatoidnim artritisom in ima druge pozitivne učinke. Za otroke, zlasti otroke, mlajše od 3 let, so bistvene za razvoj možganov in oči. Pri starejših ljudeh prispevajo k uravnavanju ravni hormonov, ki se s staranjem spreminjajo.
5. Jajca imajo visoko hranilno vrednost
Jajca sodijo med najdragocenejša živila zaradi svoje visoke hranilne vrednosti. Povprečno jajce ima energijsko vrednost 332–387 kJ. Glavni vir energije je rumenjak.
Po podatkih Agencije za standarde hrane večini ljudi (razen tistih, ki trpijo za hiperholesterolemijo) ni treba omejiti uživanja jajc.
»Za zdrave posameznike uživanje 1–2 jajc na dan ne predstavlja nobenega tveganja, če le njihova prehrana ne vsebuje pretiranega vnosa drugih virov holesterola in nasičenih maščobnih kislin. Pri prehrani otrok, starih od 6 do 12 mesecev, je priporočljivo uživati 4 rumenjake na teden, saj je rumenjak dragocen vir visoko biološko uporabnega železa. Vendar pa majhnim otrokom zaradi tveganja za razvoj alergije ne smemo dajati beljaka,« dodaja Kamila Míková.
6. Ni nam treba skrbeti za holesterol.
Holesterol je povezan tudi z jajci. Zaskrbljenost zaradi tega je med razlogi za upad uživanja jajc v večini razvitih držav, vključno s Češko. Vendar pa je holesterol bistvenega pomena za normalno delovanje človeškega telesa. Raven holesterola v telesu je močno odvisna od individualne presnove vsakega od nas. Nanjo lahko s prehrano vplivamo relativno malo, največ za 30 %.
Visoke ravni holesterola v serumu sodijo med dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni. Njegov nastanek povzroča povečan skupni vnos energije s prehrano, zlasti vnos maščob z višjo vsebnostjo nasičenih maščobnih kislin. Raven holesterola se lahko zviša tudi pri uživanju visokoenergijske prehrane, ki ne vsebuje holesterola. Vendar pa so številne študije pokazale, da dolgotrajno uživanje (6 mesecev) 2 jajc na dan povzroči rahlo znižanje ravni holesterola.
»Današnja jajca vsebujejo tudi manj holesterola. To smo dosegli po zaslugi vzreje kokoši in modifikacije krmnih mešanic,« poudarja Kamila Míková.
7. Salmonela ni problem z jajci v kartonu
Salmonela so mikroorganizmi, ki povzročajo nevarne bolezni. Kot vir teh bolezni se najpogosteje navajajo jajca. Okužba s salmonelo izvira bodisi iz bolne nesnice bodisi iz okolja za vzrejo. Jajčne lupine so najbolj onesnažene, zlasti če so onesnažene z iztrebki ali steljo. Salmonelo uniči le zadostno segrevanje.
Lupina jajc je včasih poškodovana ali umazana, mikroorganizmi pa se nato lahko prenesejo iz lupine ne le na jajce, temveč tudi v okolico jajca – na vaše roke, kuhinjske površine, posodo, drugo hrano itd. Če se bojite nevarnih mikrobov, posezite po jajcih v kartonu. Z njih se odstrani lupina, v kateri se lahko nahaja salmonela, poleg tega pa se jajca pasterizirajo, da se mikroorganizmi uničijo.
Dodatni parametri
| Kategorija: | Sestavine za kuhanje in peko |
|---|---|
| Teža: | 0.11 kg |
| EAN: | 8595020800300 |
